İnsan hayatını daha yaşanabilir kılmak adına, bilim teknoloji alanında çalışmalar yürütülüyor, yani en azından öyle olması gerekiyor. Ancak teknoloji destekli biyoloji araştırmaları derinleştikçe insan hayatı, yeni buluşların cazibesinin gölgesinde kalıyor.

Yeni bir şey bulmak peşinde milyonlarca dolar harcayan bazı bilim çevreleri özellikle de genetik mühendisliği alanında insan hayatını tehdit edecek biyo-terör tehdidi oluşturuyor. Bunun bariz örneği DNA yapısı ile oynanan kuş gribiydi ve binlerce insanın ölümüne yol açtı. Bu dalda yapay virüsler oluşturma çalışmaları da gizliden gizliye yürütülüyor.

Biyoloji ve genetik mühendisliği alanı mutlaka yararlı işlere de imza atıyor ama barındırdığı potansiyel tehlike, kitle imha silahları olan biyolojik silahların kötü niyetli insanların eline geçmesidir.

Çünkü biyoloji ve genetik mühendisliği alanında yoğun olarak virüslerin genetiğini değiştirmek, yeni virüsler oluşturmak patojenik mikro organizmalar üzerinde çalışmak gibi faaliyetler, bir yandan yarar sağlarken, bir yandan da insan sağlığını tehdit ediyor.

Genetik Mühendisliği Çalışmaları ve Tehlikeleri

Genetik mühendisliğinin asıl çalışma alanı, bu alanda yeni araçlar geliştirerek, araştırmaları derinleştirme fırsatlarını oluşturmaktır. Böylece daha ucuz araçlarla daha fazla bilim insanının küresel çapta biyo-genetik araştırmalarını daha derinlemesine yapmalarının önü açılıyor.

Fakat sentetik biyoloji ve Viroloji alanlarında insanlık yararına olduğu kadar, onların felaketine de yol açabilecek tehlikeli çalışmalar yapılıyor.

H5N1 virüsünün DNA yapısının 2011 yılında değiştirilmesi buna örnek olabilir.  Genetik Mühendisliği Çalışmaları arasında virüslerin DNA yapısını modifiye etme çalışmaları, asıl tehlikeyi barındırıyor.

Milyonlarca yıldır doğal yapısını koruyan ve belli bir sınıra kadar zarar verebilen virüslerin DNA yapısını değiştirmek, biz insanlara yeni ve ölümcül hastalıklar getirecektir. Elbette ki bu çalışmalar, halk tarafından tepki görüyor.

Avrupa ve ABD’de geniş bir halk tepkisi oldu ve çalışmalar askıya (!) alındı. Ama tüm dünyada, yeni patojenleri üretmek için, gerekli olan araçların kolay edinilebilmesi fiyatlarının düşük olması, laboratuvar çalışmalarının küresel anlamda yayılması tehlikenin boyutlarını arttırıyor.

Bu araştırmalara ve yeni keşiflere verilen önem, insan hayatının bir tık ötesine geçtiğinde kuş gribi vakalarına benzer  birçok yeni vaka ile karşılaşabiliriz.

Kaynak: Bilgizede.com

By Cagslar